• Disciplines

  Volgende disciplines worden uitgeoefend in de groepspraktijk

 • broken image

  Kinesitherapie

  broken image

  Osteopathie

  broken image

  Baby (kinder) Osteopathie

  broken image

  Dry Needling

  broken image

  Rugschool

  broken image

  (Sport) Specifieke Screening

 • Kinesitherapie

  Bewegen als behandeling

  broken image

  Kinesitherapie betekent letterlijk “verzorging of behandeling door beweging”. Een behandelreeks start steeds met een vraaggesprek. Dit wordt gevolgd door een klinisch onderzoek. Op deze manier kunnen we de gepaste doelstellingen vastleggen en een behandelplan opstellen. Vervolgens wordt gestart met de behandeling. Naast manuele technieken (massage, mobilisatie, fricties, stretching,…), speelt actieve oefentherapie een grote rol. Deze actieve oefentherapie wordt steeds goed begeleid en progressief opgebouwd. Het is de bedoeling dat deze actieve oefeningen worden geïntegreerd in het dagelijks leven. Ook een thuisoefenprogramma zal aangeleerd en meegegeven worden.

   

  Voor volgende klachten kan u terecht bij de kinesitherapeut:

  Rugklachten (lumbalgie, cervicalgie, whiplash,…), Spier- en peesproblemen (spierscheur, peesontstekingen, tenniselleboog,…), Gewrichtsproblemen (artrose, frozen shoulder, verstuikingen,…), Sportletsels, Revalidatie na operatie of trauma, Cardiale revalidatie, Neurologische revalidatie (Parkinson, MS, CVA,…), Lymfedrainage, kinesiotape, … Er kan ook (sportspecifiek) preventief gewerkt worden om tekorten weg te werken en zo letsels te voorkomen.
   

   

  De behandeling:

  Onze collega’s zijn niet geconventioneerd.
  Een behandeling kost 34€. Hiervan krijgt u een gedeelte terug van uw mutualiteit.

   

  Spina collega's voor kinesitherapie:

  Elko Van den Broucke - Audrey Swolfs

 • Osteopathie

  Gezondheid is een lichaam dat beweegt

  broken image

  Osteopathie is een volwaardige medische discipline waarbij functionele stoornissen, ontstaan door bewegingsverlies van om het even welk weefsel, worden vastgesteld en daarna behandeld.


  Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Daartoe wordt naast het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren) ook het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergvlies en hersenvochtcirculatie) manueel onderzocht op bewegingsverlies. Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is. De drie genoemde systemen zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.

   

  Een behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van manuele technieken.

   

  Hierdoor wordt het natuurlijk genezingsproces gestimuleerd. Een osteopathische behandeling is geenszins gevaarlijk. Professionele osteopaten zijn opgeleid om contra-indicaties te herkennen. De technieken zijn meestal zacht. Ook de manipulaties worden zacht uitgevoerd.

   

  Volgende klachten kunnen behandeld worden met osteopathie:
  Lumbalgie, cervicalgie, interscapulaire pijn, klachten na whiplash, torticollis of instabiliteit, acute blokkades, migraine, hoofdpijn, kaakproblematiek, problematiek ter hoogte van perifere gewrichten (tenniselleboog, frozen shoulder, carpaal tunnel, bursitis, bewegingsbeperkingen door artrose, …), sportletsels, specifieke problemen bij baby’s en kinderen (reflux, krampen, voorkeurshouding,…) en zwangere vrouwen (rug-, nek- en bekkenpijn, bekkeninstabiliteit, misselijkheid,…), …
  Deze behandelingen worden door de ziekenfondsen niet enkel erkend maar bovendien ook gedeeltelijk terugbetaald.

   

  De Behandeling:

  Een Osteopathie behandeling duurt ongeveer 35-45 minuten en u betaalt hiervoor 60€. U krijgt een aantal keer per jaar een gedeeltelijke tussenkomst van uw ziekenfonds.

   

  Spina collega's voor osteopathie:

  Marc Lievens - Fien Asta - Stijn Duchi

 • Baby (kinder) Osteopathie

  broken image

  De klachten waarmee je als ouder met je kind bij de osteopaat langsgaat, variëren enorm volgens leeftijd. Van reflux, krampen, voorkeurshouding of een afgeplat hoofdje bij baby’s. Tot leerproblemen, bedplassen en de klassieke rug- en nekpijn bij jonge kinderen.

   

  Als osteopaat gaan we op zoek naar een mogelijke blokkade van spieren of gewrichten, een geknelde zenuw bij je kind. Die zorgen er vaak voor dat het ergens wringt in dat jonge lichaam. Waardoor de ontwikkeling wat moeizamer verloopt.

   

  Sleutelregio's

  Het hoofdje en nekje van een baby krijgen het soms zwaar te verduren door een verkeerde ligging in de baarmoeder of tijdens een zware bevalling. Gelukkig is het hoofdje van je baby erg goed bestand tegen allerlei druk en vervormingen! De schedel is op die jonge leeftijd

  immers nog opgebouwd uit aparte botstukken. Dit is bijvoorbeeld goed te merken aan de fontanel, waar enkele van deze botstukjes samenkomen. Wanneer de baby door het geboortekanaal geperst wordt tijdens de bevalling, kan het hoofdje dankzij deze speciale bouw makkelijker passeren en erna al snel weer zijn normale vorm aannemen.

   

  In sommige gevallen loopt er echter toch iets fout, waardoor er veel spanning ontstaat of zelfs een blokkade optreedt. Vooral de overgangszone tussen de onderzijde van de schedel en de bovenste nekwerveltjes is hier erg gevoelig voor. Daar lopen bovendien ook enkele belangrijke zenuwen, die - wanneer ze geïrriteerd worden door spanning in hun omgeving of problemen elders in het lichaam - klachten kunnen veroorzaken bij je baby. Spijsverteringsklachten, slaapproblemen, overmatig huilen en voorkeursligging en/of afgeplatte hoofdjes zijn

  bij baby’s de vaakst voorkomende klachten.

  Wanneer langskomen?

  Soms komen deze problemen al heel snel na de bevalling aan het licht. Zo behandelen wij als osteopaat bijvoorbeeld pasgeboren baby's die er niet in slagen om krachtig genoeg te zuigen of problemen ondervinden bij het slikken, waardoor het voeden niet goed loopt en de baby niet optimaal kan aankomen in gewicht. Zij worden dan doorgestuurd door de vroedvrouw, die een erg getraind oog heeft voor deze problematieken. Tijdens de behandeling ga ik op zoek naar de plaats waar mogelijks irritatie en spanning zit bij deze baby’tjes. Die overprikkeling bevindt zich vaak ter hoogte van de schedelbasis, het mondje en de keelregio. Met heel zachte technieken zal ik dan de spanning onderaan de schedel weghalen, zodat de zenuw de mond-, kaak- en keelspieren weer goed kan aansturen. Vaak merk je dan al

  meteen na de behandeling het effect!

   

  Als je kindje weinig of geen klachten vertoont, is het aangeraden om te wachten met een eerste check-up tot het ongeveer 6 weken oud is. Dan is je kindje al wat bekomen van de bevalling en aangepast aan het leven buiten de baarmoeder. Spanningen en mogelijke blokkades zijn daarenboven op die leeftijd van 6 weken al beter op te sporen door de osteopaat en ook als ouder kan je het gedrag dan al wat makkelijker inschatten. Jij voelt het als de beste aan als je kindje het ergens moeilijk mee heeft! Door op deze jonge leeftijd beginnende problemen aan te pakken, kunnen we daarenboven een escalatie van de klachten op een later moment in de ontwikkeling voorkomen.

   

  Een osteopathische behandeling

  In de praktijk zien mijn collega's en ik vaak baby’tjes die ontroostbaar huilen, overprikkeld zijn, niet meer tot rust komen, enkel maar korte hazenslaapjes doen, continu op de arm van de mama of papa willen liggen, tekenen vertonen van reflux of andere spijsverteringsklachten… Ook al vertonen deze baby’s vaak dezelfde symptomen, toch vertellen ze elk hun eigen verhaal. Geen twee behandelingen zullen daardoor helemaal hetzelfde zijn. Een steopathische behandeling bij een baby’tje verloopt immers niet volgens een receptenboek, maar is heel individueel. We gaan op zoek naar waar precies de spanning of irritatie zit, luisteren naar het verhaal in het huilen van je kindje (er bestaat een soort van ‘baby language’) en behandelen met zachte technieken wat op dat moment nodig is.

   

  Baby’s vinden een behandeling meestal heerlijk en vallen erbij in slaap. Nadien zijn ze over het algemeen heel relaxed, al kan er ook wel eens een noodzakelijke ontlading – en daardoor dus ook een stevige huilbui – voorvallen. Het mooie is dat wanneer een baby zich begrepen voelt en correct behandeld wordt, het resultaat van de behandeling erg snel merkbaar is. Na een paar keer kan je een volledige ommekeer zien van een huilerig overprikkeld kindje naar een ontspannen tevreden baby. Een geschenk voor je baby (jezelf ook niet te vergeten) én voor zijn/haar verdere ontwikkeling!

  Spina collega's voor Baby (kinder) Osteopathie:

  Fien Asta

 • (Sport) Specifieke Screening

  broken image

   

  Aan de hand van een uitgebreide testbatterij gaan we de ‘weak links’ (kwetsbare zones) van het lichaam in kaart brengen.

  De screening gaat op zoek naar beperkingen, tekortkomingen of onevenwichten in statiek, mobiliteit, lenigheid, stabiliteit, kracht,…

  Op basis van deze screening kan er dan preventief gewerkt worden of kunnen we nog beter

  achterhalen waarom een letsel optreedt of terugkomt.

  Wie kan voor deze screening bij ons terecht?

  Van recreatieve sporter tot topsporter. Van jong tot oud.

   

  De Screening:

   

  De screening met verslag duurt ongeveer 60 tot 90 minuten en kost 90€

  Aan de hand van deze screening kan er een oefenprogramma opgesteld worden. Dit kost 60€

   

  Spina collega's voor (sport) Specifieke Screening: 

  Elko Van den Broucke – Marc Lievens

  Neem contact met ons op om deze screening in te plannen

 • Wil je graag een afspraak maken?

  Klik dan op onderstaande knop.