• Disciplines

  Volgende disciplines worden uitgeoefend in de groepspraktijk

 • Kinesitherapie

  Osteopathie

  Rugschool

  Shiatsu

  Massage

 • Kinesitherapie

  Bewegen als behandeling

  Kinesitherapie betekent letterlijk “verzorging of behandeling door beweging”. Een behandelreeks start steeds met een vraaggesprek. Dit wordt gevolgd door een klinisch onderzoek. Op deze manier kunnen we de gepaste doelstellingen vastleggen en een behandelplan opstellen. Vervolgens wordt gestart met de behandeling. Naast manuele technieken (massage, mobilisatie, fricties, stretching,…), speelt actieve oefentherapie een grote rol. Deze actieve oefentherapie wordt steeds goed begeleid en progressief opgebouwd. Het is de bedoeling dat deze actieve oefeningen worden geïntegreerd in het dagelijks leven. Ook een thuisoefenprogramma zal aangeleerd en meegegeven worden.

   

  Voor volgende klachten kan u terecht bij de kinesitherapeut:

  Rugklachten (lumbalgie, cervicalgie, whiplash,…), Spier- en peesproblemen (spierscheur, peesontstekingen, tenniselleboog,…), Gewrichtsproblemen (artrose, frozen shoulder, verstuikingen,…), Sportletsels, Revalidatie na operatie of trauma, Cardiale revalidatie, Neurologische revalidatie (Parkinson, MS, CVA,…), Lymfedrainage, kinesiotape, … Er kan ook (sportspecifiek) preventief gewerkt worden om tekorten weg te werken en zo letsels te voorkomen.
   

   

  De behandeling:

  Onze collega’s zijn niet geconventioneerd.
  Een behandeling kost 34€. Hiervan krijgt u een gedeelte terug van uw mutualiteit.

   

  Spina collega's voor kinesitherapie:

  Elko Van den Broucke - Audrey Swolfs

 • Osteopathie

  Gezondheid is een lichaam dat beweegt

  Osteopathie is een volwaardige medische discipline waarbij functionele stoornissen, ontstaan door bewegingsverlies van om het even welk weefsel, worden vastgesteld en daarna behandeld.


  Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Daartoe wordt naast het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren) ook het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergvlies en hersenvochtcirculatie) manueel onderzocht op bewegingsverlies. Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is. De drie genoemde systemen zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.

   

  Een behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van manuele technieken.

   

  Hierdoor wordt het natuurlijk genezingsproces gestimuleerd. Een osteopathische behandeling is geenszins gevaarlijk. Professionele osteopaten zijn opgeleid om contra-indicaties te herkennen. De technieken zijn meestal zacht. Ook de manipulaties worden zacht uitgevoerd.

   

  Volgende klachten kunnen behandeld worden met osteopathie:
  Lumbalgie, cervicalgie, interscapulaire pijn, klachten na whiplash, torticollis of instabiliteit, acute blokkades, migraine, hoofdpijn, kaakproblematiek, problematiek ter hoogte van perifere gewrichten (tenniselleboog, frozen shoulder, carpaal tunnel, bursitis, bewegingsbeperkingen door artrose, …), sportletsels, specifieke problemen bij baby’s en kinderen (reflux, krampen, voorkeurshouding,…) en zwangere vrouwen (rug-, nek- en bekkenpijn, bekkeninstabiliteit, misselijkheid,…), …
  Deze behandelingen worden door de ziekenfondsen niet enkel erkend maar bovendien ook gedeeltelijk terugbetaald.

   

  De Behandeling:

  Een Osteopathie behandeling duurt ongeveer 35-45 minuten en u betaalt hiervoor 60€. U krijgt een aantal keer per jaar een gedeeltelijke tussenkomst van uw ziekenfonds.

   

  Spina collega's voor osteopathie:

  Marc Lievens - Fien Asta - Sokol Zhuzhuni - Stijn Duchi

 • Rugschool

  Een individueel rugprogramma om samen naar een betere rug toe te werken

  De Rugschool is een specifiek programma uitgewerkt voor personen die reeds langer last hebben van rugklachten of rugklachten die regelmatig terugkomen.
  Met dit programma brengen we het rugprobleem in kaart en gaan we er op maat van de patiënt intensiever mee aan de slag.
  Van de patiënt verwachten we een engagement om gedurende een periode intensiever te werken aan de rug.
  Om de rugschool te kunnen schetsen, hebben we het programma onderverdeeld in 5 fases. In de praktijk zien we dat deze fases een samenwerking zijn tussen verschillende therapeuten en een aantal fasen vaak samen kunnen lopen of kunnen overlappen.

  Fase 1: Intake
  Via een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) en klinische evaluatie krijgen we inzicht in het probleem.
  We willen weten wat de voorgeschiedenis is, welke de huidige klachten zijn en welke impact dit heeft op de persoon.
  We brengen in kaart welke de werkpunten zijn om zo het individuele behandelplan te kunnen opmaken.
   

  Fase 2: osteopathie
  Hier gaan we met manuele technieken de functie van de wervelzuil herstellen. Er wordt gewerkt op bewegingsbeperkingen van heel het lichaam om zo het lichaam weer in balans te krijgen en in evenwicht te laten bewegen.
  Er wordt gewerkt op de klachten van de persoon om deze onder controle te krijgen of zelfs te doen verdwijnen.
  Eens het lichaam in balans en de klachten onder controle, kan er overgegaan worden naar de volgende fase.
   

  Fase 3: Kinesitherapie:
  Eerst wordt er via manuele technieken gewerkt aan de mobiliteit en lenigheid, en dit niet alleen ter hoogte van de wervelzuil. Er wordt gestreefd naar een ideale, functionele lenigheid en mobiliteit over heel het lichaam.
  Via oefentherapie worden vervolgens de bekomen lenigheid en mobiliteit behouden of verder opgebouwd. Daarnaast gaat de oefentherapie de uithouding, stabiliteit en kracht stap voor stap opbouwen. Dit steeds met oog voor enerzijds wat de persoon op dat moment aankan en anderzijds wat we willen bereiken. De kinesitherapeut hecht in deze fase heel veel aandacht aan het correct uitvoeren van de oefeningen en het leren aanvoelen van het lichaam.
   

  Fase 4: Personal rehab:
  Met oefentherapie wordt wat er in de vorige fase is opgebouwd verder opgetraind. De opgebouwde mobiliteit, lenigheid, uithouding, kracht en stabiliteit worden op een hoger niveau gebracht.
  Hier wordt het lichaam sterker gemaakt om opnieuw de bewegingen van alledag te kunnen uitvoeren thuis of op de werkvloer of om opnieuw sportspecifiek te kunnen gaan trainen.
   

  Fase 5: Long-term follow-up:
  Dit is vaak de moeilijkste fase.
  Eens we iets hebben opgebouwd en de klacht(en) zijn onder controle of zelfs volledig weg, is het de bedoeling om dit ook zo te houden.
  We willen de personen die in het rugschool programma stappen dan ook op lange termijn blijven opvolgen.
  Dit doen we via begeleide oefensessies in kleine groepen. Zo gaan we wat er is opgebouwd dan ook onderhouden en de kans op herval minimaliseren.

   

  Spina collega's voor rugschool:

  In de rugschool werken de verschillende therapeuten van Spina samen om zo tot een persoonlijke aanpak op maat van jouw probleem te komen.

 • Shiatsu

  Shiatsu betekent letterlijk “vinger-druk” (shi = vinger ; atsu = druk) en wordt ook wel drukpuntmassage of acupressuur genoemd

  Het betreft een eeuwenoude vorm van manuele therapie die bestaat uit het uitoefenen van druk op specifieke punten van het lichaam met behulp van de duimen, de vingers, de handpalmen of de ellebogen. Ook rotaties, strekkingen of manipulaties behoren tot deze vorm van therapie.
  Door het aanwenden van deze technieken worden er blokkades en spanningen in het lichaam opgeheven. Hierdoor wordt het natuurlijk genezingsproces van het lichaam geactiveerd. Lichaam, geest en emoties komen hierdoor in balans. Een behandeling begint altijd met een gesprek waarin de Shiatsu-therapeut informeert naar de gezondheid, specifieke klachten en naar de leefgewoonten zoals voeding, slaap en dagelijkse bezigheden. Alle informatie wordt uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld.

  Hierna volgt het manuele gedeelte. Het is belangrijk dat diegene die de behandeling ondergaat comfortabele, losse kledij draagt. In enkele gevallen is het nodig om zich gedeeltelijk uit te kleden zoals bij het gebruik van moxa (opwarming van bepaalde punten op het lichaam door middel van bijvoet) of hete kompressen.

  Aan het einde van elke sessie wordt de behandeling nog even besproken. Verder kan er ook advies gegeven worden met betrekking tot eetgewoonten of lichaamsoefeningen.

  Het staat van tevoren niet vast hoeveel behandelingen iemand nodig heeft. Dit hangt af van verschillende factoren zoals hoe lang de klacht al bestaat en hoe er gereageerd wordt op de behandeling.

   

  Waarvoor kan je bij de Shiatsu-therapeute terecht:

  Shiatsu helpt bij alle “beschavingsziekten” zoals depressies, burn-out, spanningshoofdpijnen, spierpijnen, stress, maagklachten, enz… Shiatsu helpt bij alle klachten gerelateerd aan emoties: verdriet, woede, enz…

  Shiatsu helpt bij klachten gerelateerd aan bijwerkingen van andere therapieën. Bv nevenwerkingen van medicatie, bij chemotherapie, enz… Shiatsu helpt bij klachten gerelateerd aan spieraandoeningen zoals whiplash. Shiatsu corrigeert indien nodig ruggenwervels, bekken en schouders. Eventueel wordt er doorverwezen naar een osteopaat of kinesist.

  Shiatsu verlicht klachten zoals slaapstoornissen, CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom), algemene rugklachten, hoge bloeddruk, hartkloppingen, krampen, fibromyalgie, constipatie, premenstruele klachten, astma, ADHD, communicatieproblemen, enz...

  Omdat Shiatsu blokkades en spanningen wegneemt werkt het preventief. Een maandelijkse behandeling voorkomt vaak verdere klachten. Ook als er geen specifieke klachten zijn, werkt Shiatsu heilzaam op je algemene gezondheid.

  Baby’s, zwangere vrouwen, minder-validen, senioren, enz… iedereen komt in aanmerking voor Shiatsu. Contra-indicaties zijn er in principe niet. Als de Shiatsu-therapeut verder onderzoek nodig acht, wordt er altijd doorverwezen naar de arts.

   

  De Behandeling:

  Een Shiatsu behandeling duurt 60-90 minuten en kost 60€

   

  Spina collega's voor shiatsu: 

  Marjam Rosseel

 • Massage

  Start to feel healthy, start to feel good

  Een massage kan verschillende doelen hebben:

  Een ontspannende massage heeft als doel vooral te onthaasten en heeft een relaxerende werking.

   

  Een therapeutische massage spoort blokkades en spanningen op en deze worden losgemaakt.

   

  Tijdens een sportmassage worden spieren losgemaakt als voorbereiding op een sportprestatie of als recuperatie na de inspanning.

   

  De Behandeling:

  Een totale massage duurt 60 minuten en kost 60€.
  Massage van een beperktere zone duurt 30 minuten en kost 35€

   

  Spina collega's voor Massage:
 • Yoga

  Yoga brengt ruimte en rust voor je lichaam en geest

   

   

  Op de praktijk wordt er Vinyasa Yoga gegeven.


  Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga en is momenteel de meest voorkomende yogastijl. Vinyasa staat ook wel bekend als Flow yoga: je kan het zien als een coördinatie van een flow van bepaalde houdingen op de beweging van de ademhaling.
   

  Vinyasa betekent letterlijk ‘dingen in de juiste volgorde zetten’ en ‘verbinding van beweging en ademhaling’.


  U kan ademhalingsoefeningen en korte meditaties verwachten. Maar de lessen draaien vooral om beweging en asanas (houdingen). Er wordt gefocust op kracht in ons bovenlichaam om op deze manier de rug te beschermen. Dus het dynamische deel van de les kan wel eens pittig worden. Er wordt steeds afgesloten met een uitgebreide stretch-sessie en shavassana (liggend op de mat).

   De Voordelen van Vinyasa Yoga zijn:

   Je wordt flexibeler: yoga zorgt voor een flexibel en sterk lichaam

   Meer kracht: door de verschillende houdingen ontwikkel je meer spierkracht en wordt je lichaam sterker

   Bewuste ademhaling: doordat je ademhaling centraal staat binnen vinyasa yoga, leer je in het dagelijkse leven ook bewuster te zijn van je ademhaling. Dit zorgt over het algemeen voor meer rust en ontspanning

   Meer energie: je bent bewust bezig met je lichamelijke- en mentale gezondheid, wat voor meer energie zorgt in het dagelijkse leven

   Je reinigt je lichaam: door de bewegingen van vinyasa yoga komt je bloedsomloop op gang en raak je afvalstoffen kwijt doordat je zweetklieren worden gestimuleerd

    

   Wanneer?

   De Yoga sessies gaan door op donderdag avond.
    

   Inschrijven:

   Inschrijven voor de yoga les kan door rechtstreeks contact op te nemen met Hanne op 0487 561 263

    

   Lidgeld:

   Een losse les kost 13€. Een 5 beurtenkaart kost 60€

    

   Spina collega's voor yoga: 

   Hanne Desmet

  • Wil je graag een afspraak maken?

   Klik dan op onderstaande knop.