• Rugschool Antwerpen

  Bij Spina hebben we een een specifiek programma ontwikkeld voor personen met aanhoudende of terugkerende rugklachten.

 • Rugschool Antwerpen

  Bij Spina hebben we een een specifiek programma ontwikkeld voor personen met aanhoudende of terugkerende rugklachten. Dit programma brengt het rugprobleem in kaart en pakt het intensief aan op maat van de patiënt.

  STAPPENPLAN RUGSCHOOL ANTWERPEN

  Onze rugschool omvat een programma onderverdeeld in 5 fases. In de praktijk blijkt dat deze fases een samenwerking zijn tussen verschillende therapeuten en dat sommige fasen vaak samen kunnen lopen of overlappen.

   

  Fase 1: Intake
  Tijdens een uitgebreide analyse en klinische evaluatie krijgen we inzicht in het probleem. We willen de voorgeschiedenis, de huidige klachten en de impact ervan op de persoon begrijpen. Zo kunnen we de werkpunten identificeren en een individueel behandelplan opstellen. Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat de fase osteopathie niet van toepassing is.

  Fase 2: Osteopathie
  In deze fase passen we manuele technieken toe om de functie van de wervelzuil te herstellen. We werken aan bewegingsbeperkingen van het hele lichaam om het weer in balans en evenwicht te brengen. We richten ons op de specifieke klachten van de persoon om deze onder controle te krijgen of zelfs te laten verdwijnen. Eens het lichaam in balans is en de klachten onder controle, kan er overgegaan worden naar de volgende fase.
   

  Fase 3: Kinesitherapie:
  Eerst wordt er via manuele technieken gewerkt aan de mobiliteit en lenigheid, niet alleen van de wervelzuil maar van het hele lichaam. We streven naar ideale, functionele lenigheid en mobiliteit. Vervolgens wordt via oefentherapie deze lenigheid en mobiliteit behouden of verder opgebouwd. Daarnaast bouwt de oefentherapie de uithouding, stabiliteit en kracht geleidelijk op, met aandacht voor wat de persoon aankan en wat we willen bereiken. De kinesitherapeut legt veel nadruk op het correct uitvoeren van de oefeningen en het leren aanvoelen van het lichaam.
   

  Fase 4: Personal Rehab:
  Wat er in de vorige fase is opgebouwd, wordt hier verder getraind. De opgebouwde mobiliteit, lenigheid, uithouding, kracht en stabiliteit worden naar een hoger niveau getild. Het lichaam wordt sterker gemaakt om dagelijkse activiteiten thuis of op het werk uit te voeren, of om sportspecifiek te gaan trainen.
   

  Fase 5: Long-term Follow-up:
  Het doel is om de opgebouwde voordelen en de controle over de klachten te behouden. We streven ernaar om deelnemers aan het Rugschool-programma op lange termijn te blijven opvolgen. Dit gebeurt via begeleide oefensessies in kleine groepen, om zo het opgebouwde te onderhouden en de kans op herval te minimaliseren.

   

  Voor opstart rugschool:

  Marc Lievens

 • Veelgestelde vragen over onze rugschool

 • Wil je graag een afspraak maken?

  Klik dan op onderstaande knop.